Despre noi

Media RADAR

Cine, ce?

Media Radar este un nou instrument prin care Centrul pentru Jurnalism Independent și-a propus să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de zecile de portaluri informaționale credibile, mai puțin credibile sau deloc credibile.

Cum?

Esența monitorizării constă în evaluarea și atribuirea verdictelor privind credibilitatea portalurilor informaționale. Rezultatele vor fi incluse într-o bază de date online care va fi conectată cu aplicația mobilă Media Radar, ai căror utilizatori vor fi informați despre credibilitatea site-urilor respective. Portalurile informaționale for fi evaluate sistematic, urmărind evoluțiile sau involuțiile de pe segmentul mass-media on-line, iar rezultatele vor fi publicate în topul celor mai credibile surse de informare online.

Platforma va oferi date privind gradul de credibilitate a portalurilor informaționale din RM considerate a face parte din mass-media on-line, funcționale la momentul efectuării monitorizării și anunțării rezultatelor, care au fost monitorizate și evaluate prin prisma unor criterii stabilite în metodologia de monitorizare.

De ce evaluăm?

Suficiența datelor de identificare a portalurilor.

Argument - Cu cît mai multe date sunt publicate, cu atît mai puține eventuale suspiciuni de rea-credință din partea utilizatorului; datele deschise facilitează interactivitatea (caracteristică esențială pentru media on-line) și, în definitiv, fortifică credibilitatea portalurilor informaționale.

Calitatea conținuturilor mediatice.

Argument - Portalurile informaționale trebuie să ofere informații veridice și oneste, în contrapunere cu practicile condamnabile de dezinformare și de manipulare prin intermediul portalurilor pseudo-informaționale; Conținutul media este evaluat pentru a stabili corespunderea acestuia cu rigorile juridice și deontologice impuse unei surse media tradiționale.

Gradul de accesibilitate la datele portalurilor.

Argument - Accesul facil la informația solicitată de utilizator demonstrează grija portalului pentru comoditatea și pentru timpul utilizatorului.

Principii și valori

La întreținerea acestei platforme, CJI se va conduce de:

Principiul independenței:

Autorii rapoartelor sunt independenți de oricare factori de influență și independenți unii de alții.

Principiul transparenței:

Rezultatele monitorizării sunt făcute publice

Principiul obiectivității:

Rezultatele monitorizării reflectă situația conform criteriilor prestabilite și nu depind de voința autorilor monitorizării.

logoPlatforma Media Radar a fost creată în cadrul proiectului „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și este administrată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Conținutul platformei este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă în mod necesar opinia Uniunii Europene.
Resurse Utile
App StorePlay Store
Abonează-te
Platforma Media Radar a fost creată în cadrul proiectului „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și este administrată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Conținutul platformei este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă în mod necesar opinia Uniunii Europene.